Hazok w tygliku - przepisy PDF Drukuj Email
Klub hobbystyczny - Sekcja kulinarna
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 04 marca 2013 18:41

 

Bohaterem kolejnego wydarzenia z serii spotkań kulinarnych był hazok i jego kuzyn trus.

Tym razem publikujemy dla Państwa 3 przepisy polecane przez naszego Mistrza Kuchni - Krzysztofa Giela.

 

Pasztet z zająca z imbirem.


W brytfance roztopić 10 dkg smalcu. Pęczek włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, pora) oraz dużą cebulę obrać, rozdrobnić, obsmażyć na smalcu.

Przednie łopatki i uda zająca oddzielić od kości pokrajać na kawałki i razem z płuckami, sercem i wątrobą (dokładnie przedtem opłukać) włożyć do warzyw i dusić ok. 50 minut dodając liść murawy i parę ziaren ziela angielskiego.

50 dkg wędzonego lub świeżego boczku ugotować do miękkości. 20 dkg wątroby wieprzowej pokrajać na części, obsmażyć ostro ze wszystkich stron, dodać do mięsa z zająca i razem, dusić do miękkości.

Małą bułkę namoczyć w wodzie. Miękkie mięso, z gotowanym boczkiem, wątroba, warzywami i namoczoną bułką, zemleć 2 razy na maszynce, dodać 2 całe surowe jajka oraz do smaku - sól, pieprz, szczyptę tymianku, łyżkę majeranku, odrobinę imbiru i rozgnieciony goździk. Wszystko razem zamieszać dokładnie.

Formę pasztetową wyłożyć plastrami słoniny, wypełnić masą i piec w piekarniku na małym ogniu ok. 90 minut. Gdy piec za gorący, położyć na wierzch formy kawałek folii aluminiowej, wtedy pasztet nie jest taki suchy.

Po ostudzeniu wyjąć pasztet z formy, schłodzić, pokrajać. Podając przybrać konfiturą z żurawin, brusznic lub konfiturą z porzeczek.

 

 

 

Królik po Śląsku.


Królika oczyścić z błon, podzielić na mniejsze części, natrzeć tymiankiem i pieprzem ziołowym, zostawić na kilka godzin.

4 duże ziemniaki obrać i pokrajać w plasterki, 2 duże cebule obrać i pokrajać na wiórka, 25 dkg słoniny pokrajać na cienkie plasterki.

Rondel wyłożyć słoniną, na to dać ziemniaki, cebulę i część mięsa. Warstwy układać na przemian i posypywać solą, pieprzem i ziołami. Ostatnią warstwą będą ziemniaki, które należy posolić i skropić oliwą. Rondel przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika (połowa płomienia) na 75 minut.

W czasie duszenia podlewać rosołem z kostki. Podawać w naczyniu, w którym się dusiło.

 

 


Królik pieczony ze śmietaną.


Oczyszczonego królika naszpikować wędzoną słoniną, natrzeć ząbkiem czosnku roztartym z łyżeczką soli i ziołami (tymianek i rozmaryn).

W brytfance roztopić 2 łyżki masła, ułożyć królika, wstawić do piekarnika i piec do miękkości najpierw podlewając rosołem z kostki rosołowej, a potem skrapiając tylko zimną wodą. Gdy miękki, wyjąć, pokrajać na kawałki.

Sos podprawić szklanką kwaśnej śmietany (bez dodatku mąki). Gorącym sosem polać mięso.

Podawać z czarnymi kluskami i modrą kapustą lub konfiturą z brusznic.